RADIO CUNA 95.2 FM

HET BEELDMATERIAAL

Hieronder alvast een flinke & gave selectie. 
Wekelijks updaten we hier het ingezonden beeldmateriaal uit de 80's!

Op deze pagina staat het verzamelde beeldmateriaal van Radio Cuna Zoetermeer. 

Stickers, ontvangstrapportages, krantenknipsels, gave foto's, etc. Check it out, je ziet ze hier! Vanzelfsprekend met de bijbehorende teksten, die je terugbrengen naar een magnifieke Zoetermeerse etherpiraat.

Het materiaal wat we tot nu hebben is inmiddels aanzienlijk aan het uitbreiden, terwijl de website net een  jaar online is (maart 2020). Gaaf!

We kunnen natuurlijk nog wel wat externe input gebruiken. 

Help je mee?


Heb je nog "leuk spul" van toen: toffe foto's, leuke anekdotes, nostalgische verhalen? We plaatsen het graag!

Radio Cuna in het Algemeen Dagblad

Op 29 januari 2021 verscheen Radio Cuna Zoetermeer wederom in de plaatselijke krant: het Algemeen Dagblad, editie Zoetermeer.

Ditmaal geen berichtgeving omtrent een inbeslagname van deze etherpiraat uit de jaren 80, maar een ontzettend leuk stuk over onze website.
De auteur Hans Hemmes neemt je mee terug naar de Zoetermeerse illegale radio-tijden van toen.

Koekeloer mee in de grote versie of via de digitale versie.

Michael Pilarczyk was vroeger een DJ bij Radio Cuna Zoetermeer

Cuna DJ Michael Prins wint mix-wedstrijd

Michael begon halverwege de 80's zijn radio-carrière bij Radio Cuna Zoetermeer. Zijn ambitie ging iets verder dan alleen platen af- en aankondigen bij dit illegale raiostation, want op 1 november 1986 won hij de platen-mixwedstijd in het jongerencentrum Plexat Zoetermeer.

Michael heette in zijn illegale radioperiode Michael Prins, maar werd als DJ later enorm bekend onder zijn echte naam Michael Pilarczyk.
Michael groeide uit tot één van Nederlands bekendste DJ's bij o.a. Radio Veronica en 538, én als VJ bij TV-muziekstation TMF.

Een enorm leuk interview met Michael vind je op onze pagina "Geluidsfragmenten".
De naam-jingle, die hij destijds op Radio Cuna gebruikte kan je hier beluisteren.

Het krantenartikel werd geplaatst in het Zoetermeerse Streekblad op vrijdag 7 november 1986.

Ontvangstrapport Radio Cuna Zoetermeer

Ontvangstrapporten

Hier een ontvangstrapport in het FRM (Free Radio Magazine) van september 1985. Radio Cuna Zoetermeer werd op 6 augustus 0m 21:28 uur goed ontvangen op een telescope-antenne  in het plaatsje Oude-Tonge. 
En da's een knappe prestatie.
De collega's van Radio Groeistad Zoetermeer kwamen er helemaal knetterhard binnen. 

Mooie verdienste van de twee Zoetermeerse illegale radiostations.

Het plaatsen van de radiozender van Radio Cuna in een liftschacht in Driemanspolder

Zenders plaatsen

Halverwege de jaren 80 plaatsten we de radiozenders en afspeelapparatuur van Radio Cuna in de liftschachten van de vele Zoetermeerse hoge flats. Hiermee voorkwamen we dat bij een inval van de politie ook de kostbare studio in beslag zou worden genomen.

Deze foto is genomen in de liftschacht van de flat Noorderbosch aan de Stadhoudersring.
De zender werd geplaatst door Martin Hofland en Lex van Amstel (de laatste is 't koppie op de foto). Met een coaxkabel werd de antenne op het dak gevoed (zwarte kabel welke omhoog loopt).

Maar ook deze onbemande zender en cassettewisselaar hebben een politie-inval niet overleefd. De cassettewisselaar (en radiozender) stond enige tijd later op het Zoetermeerse politiebureau, en kwam nog voorbij in een krantenartikel (midden voor op de foto).

Radio Cuna, Radio Sweetlake City, Groeistad Radio in het FRM. Zoetermeer deed het goed!

Ontvangstrapporten

Hier zie je een ontvangstrapport vanuit Leiden, welke werd geplaatst in het Free Radio Magazine van april 1984. Radio Cuna bestond toen net een jaar.

Het bijzonder gave (en historische) aan dit stukje is dat "de drie" van Zoetermeer hierin werden vermeld: Radio Cuna (hier beschreven met een Q), Radio Sweetlake City en Groeistad Radio. Het waren destijds dé radiostations van Zoetermeer en omgeving.

De laatste twee cijfers in de ontvangstrapportage laat zien "hoe hard" het station ter plaatse werd ontvangen. 100% betekent dan knetterhard. 
Dat Radio Cuna hierin blijkbaar minder presteerde, was gelegen in het feit dat de radiozender destijds in een Zoetermeerse laagbouwwoning stond. 
Een flinke mast (en antenne)  op het dak mocht dan niet veel uitmaken. Je zat immers het vermogen van de zender tegen flats aan "te tetteren"..... die het signaal naar buiten reduceerden.

Al doende leert men, ook Radio Cuna zocht het in de jaren hierna hogerop.
De vele flats in Zoetermeer fungeerden spoedig als 25 of 50 meter hoge zendmasten. 
Cuna was hierna vele jaren ook in de naastgelegen provincies te ontvangen.

Radio Cuna Zoetermeer - John vd Velde. ZFM Groeistad Cuna 95.2 FM

Visitekaartje van Radio Cuna

Waren de DJ's van Radio Cuna vroeger zo populair, dat ze met visitekaartjes gingen "strooien"..? 

WELNEE JOH!

Dat de presentatoren destijds enorm populair waren, da's zeker!
Het was toen ook "ons... kent ons" in Zoetermeer, ondanks het feit dat er al bijna 80.000 inwoners in de groeigemeente woonden.

Waarom dan het visitekaartje? 


Begin jaren 80 kon je bellen met Radio Cuna.... en leuke (radio)prijzen winnen.
De PTT(!) bracht dan vervolgens..... na enkele dagen, jouw prijs aan de voordeur. 

Zat dan ook een lief visitekaartje bij, van de Cuna-DJ! 

Radio Cuna, Groeistad Radio en Radio Sweet Lake City werden op één dag uit de lucht gehaald

Wederom was het even stil op de 95.2 FM

In maart 1984 werden "de drie" van Zoetermeer wederom het zwijgen opgelegd. Onder aanvoering van de Zoetermeerse politie stond de radiocontroledienst aan de voordeur van Radio Sweet Lake City, Groeistad Radio en Radio Cuna Zoetermeer. 

De zender van Radio Cuna stond destijds in de woning van presentator André Grootte: flat Oranjestein, in de Zoetermeerse wijk Driemanspolder.
In deze straat zijn we nog wel eens wat vaker uit de lucht geplukt (lees alles uitgebreid op de pagina "Zendlocaties"). 

Radio Sweet Lake City bracht betreffende dag 22.000 piek naar het politiebureau. Zij hadden een complete live-studio gekoppeld aan hun radiozender (en werd dus in beslag genomen). 

Zender inbeslaggenomen. Radio Cuna Zoetermeer

En weer uit de lucht gehaald

*** Kik hier, of op krantenartikel voor de gehele pagina ***


De lokale kranten "haalden" we meermalen (lees erg vaak!). Voornamelijk omdat we door de opsporingsinstanties weer eens uit de lucht waren gehaald. Normaliter werd daar een klein stukje over geschreven, maar begin jaren 80 werd dit een paginagroot artikel.

Betreffende dag was er - namens Radio Cuna - op het Zoetermeerse politiebureau in de aanbieding: 

(van links naar rechts)

Twee cassettedecks, koptelefoon, bandjes met jingles en commercials, mengpaneel, de radiozender, LP van Michael Jackson, leuke geblondeerde politiemevrouw - met handboeien, swr-meter, voeding, twee draaitafels... en een versterker. Zelfs de verlengsnoeren van de studio kregen een nieuwe eigenaar.

Leuk detail geheel links: de twee oude telefoons, met krulsnoer (hoewel deze niet van ons, maar van de Zoetermeerse politie waren).

Waar al dat prachtige spul is gebleven, zie en lees je een paar blokken hieronder.

Fanmail voor Rdio Cuna Zoetermeer

Fanmail voor Radio Cuna

Contact opnemen met  Radio Cuna kon in de eerste jaren op twee manieren: live in de uitzending via het bekende telefoonnummer 079-212593, of via het postbusnummer 5052 in Zoetermeer. Tijdens de  laatste jaren van ons bestaan kon dit alleen nog middels het postbusnummer, gezien live-uitzendingen niet meer mogelijk waren.

Nope, er bestond nog geen email... dus brieven en kaartjes moest je nog met 't handje schrijven en op de brievenbus doen.
Kreeg Radio Cuna dan daadwerkelijk "Fanmail"..? 

Ja, en niet zo'n klein beetje ook. 


In deze leuke berichten werden veelal verzoeknummers aangevraagd voor een bepaald programma, of werd geschreven dat men graag naar het radiostation luisterde...

Luisteraar en briefschrijfster Kathy vraagt hier een verzoeknummer aan voor "haar" Martin!

Kathy, na 36 jaar hier nogmaals jouw verzoeknummer, maar dan digitaal.

Zet 'm aan hè, lieve schat!

Radio Cuna in de catacomben van het Zoetermeerse politiebureau aan het Wegstapelplein

Het Zoetermeerse politiebureau

Met grote regelmaat werd dit gebouw bezocht door medewerkers van Radio Cuna, of de bewoner van het pand waar de radiozender stond. Vanzelfsprekend niet geheel op vrijwillige basis, maar direct na een inbeslagname. Bij zo'n inval werd de aanwezige diskjockey en/of bewoner steevast aangehouden.
Mocht niemand aanwezig zijn in betreffende  woning, lag er een keurig briefje op de woonkamertafel..... met de mededeling dat de bewoner zich moest melden op het plaatselijke politiebureau.

Een proces-verbaal werd vervolgens keurig voor je neus uitgetypt door brigadier W.G. Groeneveld en/of zijn collega hoofdagent D.J. Bijl van de afdeling Bijzondere Wetten.

De in beslag genomen geluidsapparatuur, zenders, antennes, etc. werden opgeslagen in de catacomben van het bureau aan het Wegstapelplein.
Het was op een gegeven moment een soort van "piratenwalhalla" geworden, waarbij bandrecorders van het merk Akai de boventoon voerden.

** Deze foto werd in 1986 gepubliceerd in de Zoetermeersche Courant

Studio in het prille begin van Radio Cuna Zoetermeer

Het prille begin van Radio Cuna 

Begin jaren 80 werd door Radio Cuna steevast live uitgezonden.
Dit nam een extra risico met zich mee: wanneer een inval  plaatsvond door de politie en RCD, werd veelal niet alleen de zendapparatuur in beslag genomen, maar kreeg ook de studio (die op de zender stond aangesloten) een "enkeltje" richting het Zoetermeerse politiebureau
Dat was vooral in de beginperiode van het radiostation funest, daar er nog niet veel adverteerders waren om een nieuwe studio te financieren.

Hierboven een foto van een live-studio, kort na één van de eerste  inbeslagnames.
Alle "nieuwe" apparatuur moest in die periode nog door de medewerkers zelf betaald worden, wat resulteerde in een opmerkelijk allegaartje. 
Draaitafels die ineens stopten, of gewoonweg niet wilden starten.... het hoorde er soms bij.
Vanzelfsprekend werd het gaandeweg - in de loop de jaren - steeds professioneler, vakkundiger en efficiënter. 

Op dit zendadres was het overigens niet meer mogelijk om een geurige cake te bakken voor de medewerkers van Radio Cuna. Al het in huis aanwezige aluminiumfolie was tegen het plafond geplakt. Zo werd voorkomen dat de straling van de zendantenne een enorme brom veroorzaakte in het mengpaneel en  de draaitafels.
Bovenstaande studio, radiozender en bewoner van het huis werden op 13 mei 1983 "opgehaald" door de opsporingsdiensten. 


Dit is daadwerkelijk het begin, het prille begin van Radio Cuna Zoetermeer.
Een illegale etherpiraat welke uitgroeide tot één van de best beluisterde radiostations van Zoetermeer en omstreken. 

 

Tapes van radioprogramma's Radio Cuna Zoetermeer

Radio Cuna en de Zoetermeerse Jackpot

Nee, dat was geen radioprogramma op de Zoetermeerse 95.2 FM.
De jackpot bestaat uit een tas vol cassettebandjes, voorzien van diverse gepresenteerde radioprogramma's, jingles en promo's (van het eerste en tweede pakket).... en veel meer.

In januari 2020 is het idee ontstaan om deze website te lanceren. 
Echter was er niets, maar dan ook daadwerkelijk niets meer voorhanden om te publiceren. Zelfs Google resulteerde in nul hits.
In het vooruitzicht stond een pittige, maar enorm gave uitdaging!

Een intensieve zoektocht volgde, dit keer niet door de politie :-)... maar door ons, naar nog bestaand materiaal. Voormalig medewerkers en fanatieke luisteraars werden vriendelijk verzocht om de zolders om te spitten, het stadsarchief is regelmatig geraadpleegd (de kranten), toenmalige producenten en liefhebbers van jingles en commercials werden benaderd. 
Hiernaast zijn ook meerdere oproepen geplaatst in de Zoetermeerse media: "Als U nog iets heeft uit deze periode, mogen we het dan op deze website plaatsen"...?
Al dat "speur- en zoekwerk" heeft inmiddels veel materiaal opgeleverd, welke we nu wereldwijd met geïnteresseerden kunnen delen. Leuk!

Wat vele maanden maanden uitbleef waren audiodragers, waarop de programma's van Radio Cuna vereeuwigd zijn. 
Begrijpelijk, want na 35 jaar kan je eigenlijk niet meer verwachten dat deze al die tijd bewaard zijn gebleven. Hoe het radiostation toen klonk, konden we hier dus niet plaatsen.


KONDEN, WANT:

"Ik ga eens even zoeken, want volgens mij heb ik nog wel wat van Radio Cuna Zoetermeer"... 

Een tas vol radioprogramma's, werd zeer recent een feit. De jackpot!

Inmiddels is al veel van dit materiaal gepubliceerd op radiocuna.nl 

Thanks Leon!

Locomotion Zoetermeer. Radio Sweet Lake City, Groeistad Radio, Radio Cuna Zoetermeer.

Waren die radiozenders echt zo populair?

Yep!  Illegale lokale radio was destijds enorm geliefd, populair en goed beluisterd. En dat gold overigens voor alle radiostations uit Zoetermeer.

Er was geen concurrentie onderling, want een ieder voorzag in het muzikale verlangen binnen zijn eigen doelgroep.  
Radio Cuna had enorm veel vaste luisteraars per dag, zo ook Radio Sweet Lake City en Groeistad radio. 
In 1987 werd de laatste "illegale radio-kaars" in Zoetermeer gedoofd door de opsporingsdiensten. De laatste der Mohikanen  was overigens Radio Cuna.

Dat de presentatoren van deze radiostations destijds bijzonder populair waren, laat bovenstaand krantenartikel zien;
Locomotion... indertijd een toonaangevende, en één van Nederlands bekendste discotheken organiseerde vijf jaar na de laatste inbeslagname een avondje "Dance classics"..
Op 3 januari 1992 kon iedereen weer live genieten van de Zoetermeerse diskjockeys uit de jaren 80, en dansen op de gave platen van toen.

Waren ze toen echt zo populair? Ja! Het was uitverkocht.


Na inbeslagname van de zendapparatuur volgde veelal direct een publicatie in het Streekblad Zoetermeer

De lokale kranten

Daar stonden we regelmatig in! 
Veelal omdat de opsporingsinstanties ons "uit de lucht" haalden. 

Anno NU zeer bijzonder: het was toen veelal voorpaginanieuws.

Het betreft hier een publicatie in het Streekblad op maandag 18 november 1985. Vrijdag 15 november werden we dus "gepakt". 
Terwijl deze krant maandag op de Zoetermeerse deurmat viel, waren we de voorgaande zaterdagochtend, 16 november alweer te beluisteren op de 95.2 FM. 

1986 werd het jaar dat regelmatige inbeslagnames volgden.
Zo ook de regelmatige publicaties in de lokale kranten.

Lex van Amstel, Andre Groote Kees van der Linden in een studio van de Zoetermeerse radiopiraat Radio Cuna 95.2 FM

Cuna in de Zoetermeersche Courant

Op 26 augustus 1986 werd een gehele pagina in deze krant besteed aan o.a. het Zoetermeerse illegale radiostation Radio Cuna:

"Piraten in het nauw


In dit artikel kwamen ook de opsporingsinstanties aan het woord, welke onverbloemd aankondigden het opsporen van de Zoetermeerse radiostations te zullen intensiveren (wat ook daadwerkelijk gebeurde).

Een studiofoto van Radio Cuna maakte destijds het verhaal compleet.
Het betrof een opnamestudio in de wijk Buytenwegh.

** Van links naar rechts: Lex van Amstel, André Grootte, Kees van der Linden.

John van der Velden op Radio Cuna Zoetermeer

Radio Cuna LIVE in de Zoetermeerse ether

Voornamelijk in de beginjaren van Radio Cuna werd live uitgezonden, rechtstreeks vanuit de studio op de bekende frequentie 95.2 FM.

Het wordt nu nog steeds door velen gezien als de leukste periode van ons bestaan (zowel door de presentatoren, als door de toenmalige luisteraars).
Dit kwam voornamelijk doordat luisteraars live in de uitzending konden meedoen aan o.a. "de huiswerkshow"...het aanvragen van verzoeknummers, of het doen van gezellige "praatjes" op de radio.
De telefoon stond destijds roodgloeiend, en was vaak overbelast.

Hier zie je één van de eerste live-studio's van Radio Cuna, welke omstreeks 1983 werd gebruikt op een zolderkamer van één van de presentatoren.
Dit was in "de Bossenbuurt" in de Zoetermeerse wijk Meerzicht.

De diskjockey op de foto is John van der Velden, die in een later stadium ging presenteren  bij de Zoetermeerse collega's: Groeistad radio.

Wederom illegale radiozenders opgepakt in Zoetermeer.

Floep, weer opgepakt

Hier een Streekbladvermelding van vrijdag 18 juli 1986.

We werden op dinsdag 15 juli weer eens "keurig en netjes" het zwijgen opgelegd (iets met "boem"... voordeur uit zijn voegen).
De radiozender van Cuna stond in de Zoetermeerse wijk Driemanspolder; de Dunantstraat.

Woensdagavond 16 juli 1986 was Radio Cuna Zoetermeer alweer (knalhard) te beluisteren vanaf een andere locatie, gelegen in dezelfde Zoetermeerse wijk. 

Radio Cuna Zoetermeer voetbalt tegen het sterrenteam van Radio Veronica voor het goede doel!

Potje voetbal tegen Veronica

Hier een publicatie in het streekblad van 1 oktober 1986.

Op vrijdagavond 26 september 1986 speelde het team van Radio Cuna Zoetermeer tegen het artiestenteam van Radio Veronica. De opbrengst (bijna 700 gulden) ging naar de Stichting Voorzieningen voor Lichamelijk Gehandicapten.
In het sterrenteam van Veronica ontbraken André Hazes en Koos Alberts.  We konden hier wel wat redenen voor verzinnen, maar dat laten we hier maar buiten beschouwing.

Op de voorgrond de Cuna-presentator André Grootte.
 

En weer uit de lucht!

Blijkbaar voor de Radio-Controledienst en politie Zoetermeer een "2 voor de prijs van 1".... als we dan toch in Zoetermeer zijn, halen we Radio Cuna en Groeistad Radio Zoetermeer in één dag uit de lucht. We zijn er immers toch!

Zeer opvallend in deze periode; er werd niet meer live uitgezonden, maar via vooraf opgenomen programma's (cassette of bandrecorder). Hiermee werd voorkomen dat ook de gehele radiostudio in  beslag werd genomen. 
Het listige was wel dat iemand deze banden om de paar uur moest wisselen, en dat kon alleen ter plaatse gebeuren (in de nabijheid van de radiozender, thuis of in een liftschacht). 
Veelal waren het "bijstandsmoeders" die dit voor een vergoeding wilden doen. 
Afspraak was absoluut: wanneer zij werden aangehouden, betaalde Radio Cuna voor hen... de door de rechter opgelegde boete (dit werd ook altijd gedaan).

Hiernaast zie je ook in bovenstaand bericht dat de medewerkers van Radio Cuna erg goed voor de werkgelegenheid waren m.b.t. de Zoetermeerse hulpdiensten. Ook de plaatselijke Brandweer werd bij deze inbeslagname ingezet om de antennemast te verwijderen. ;-)

Radio Cuna Zoetermeer

Radio Cuna en de soldeerklodders

Dat lijkt bijna op een aankondiging van de nieuwste Suske & Wiske.

Dat het soms niet helemaal lekker liep "bewijst" dit artikel van journalist Frits Overeijnder in de lokale Zoetermeerse krant van 1986. 

Interessant deel in het bericht: tijdens dit interview was Radio Cuna blijkbaar  zeven maanden on air... en enkele dagen later - na betreffende inbeslagname - dé stoorzender in de omgeving. 
Een "feit" dat nu, na 34 jaar nog ontkracht kan worden. De auteur van deze bijdrage op radiocuna.nl was op dat moment namelijk aanwezig bij het interview(!). 
-----
Radio Cuna zat na deze publicatie nog drie maanden "ongestoord" uit te zenden vanuit de Zoetermeerse wijk Meerzicht.
Maar ja, het was destijds populair leesvoer om spannend over te schrijven. Dus bak je er maar een lekkâh verhaal van.

Prietp(i)raat van de journalist, of de lokale politie? 


Wat wel klopt: de zenderbouwer van Radio Cuna was oprecht een "soldeer-klodderaar". Maar ja, dubbel gestikt, gesoldeerd, en aan elkaar geklodderd houdt beter.

Toch? ;-)

Radio Cuna Zoetermeer op 95.2 was overal te ontvangen

Publicaties

De radiopiraterij in Nederland had zijn eigen maandelijkse magazine, met de toepasselijke naam "Free Radio Magazine".

Men werd door hen op de hoogte gehouden: alles wat met illegale radio had te maken... dat vond je daar.

Leuke publicaties over radiostations, schema's om zelf radiozenders en linears te maken, ontvangstrapporten, etc.
Het was natuurlijk erg leuk om regelmatig Radio Cuna vermeld te zien in deze populaire uitgiftes.

Hier een leuk stukje in betreffend blad uit juli 1985.
Het gehele stuk kan je hier lezen. Scroll vervolgens door naar pagina 15.

De draaitafels die bovenaan de pagina worden weergegeven waren van DJ Reinie-Remix.
Reinie was een Zoetermeers fenomeen op de zaterdagmiddag met zijn Italo-discomixen. 


Andre Grootte, Cuna radio, Zoetermeer, vrije radio

Volplakken dat Zoetermeer

Ieder radiostation had zijn eigen stickerpakket.

Ja, dat hoorde er nu eenmaal bij; lekker plakken overal!
Voor zover bij ons bekend hebben we tijdens "de zendperiode van Cuna" drie soorten stickers laten fabriceren. Dit was er één van. 

De twee andere "zelfklevers" hebben we inmiddels in bezit, en staan eveneens op deze pagina.

Blijkt er plotsklaps toch nog een vierde "plakkert" te zijn.
En dat is nu zo leuk van de bezoekers van deze website, die dit soort foto's mailen.

Andre Gróótte was een presentator van het eerste uur.
Samen met Kees van der Linden absoluut dé stem, én grondlegger van Radio Cuna Zoetermeer.
Dré was razend populair met zijn live-uitzendingen.
Je kon tijdens zijn radioprogramma bellen (kwam je gezellig op de radio)… en een plaatje aanvragen. 
De telefoon was dan letterlijk en figuurlijk overbelast.

Heel Zoetermeer (en omstreken) kende de aankondiging van zijn radioprogramma, met de geweldige jingle van Alfred Lagarde (Radio Veronica):

"Hierrrrrrr issie weer, The Voice van Zoetermeer. 
Een praatje en een plaatje met Andre Gróótte, op Cuna FM".

Ook deze Andre-jingle hebben we recent kunnen bemachtigen.
Klik hier voor de aankondiging

Radio Cuna Zoetermeer te ontvangen buiten Zoetermeer, Groeistad radio, SLC, TransHolland

Ontvangstrapporten

Het was logischerwijs enorm tof om te vernemen waar Radio Cuna Zoetermeer te ontvangen was. 
In de beginperiode vernamen we dat voornamelijk via de telefoon en ons postbusadres 5052. 
In een later stadium verschenen ook zeer gedetailleerde DX-rapporten in het Free Radio Magazine.

Begin jaren '80 waren we goed in de directe omgeving van Zoetermeer te ontvangen. Je kon gemakkelijk op ons afstemmen in Leiden, Voorburg, Gouda, etc.

Na een aantal jaren ging het zendvermogen omhoog, werden de locaties om uit te zenden hoger gekozen, en waren de zendantennes van betere kwaliteit.  
Resultaat: het gebied waar we te ontvangen waren werd drastisch vergroot.
Radio Cuna Zoetermeer was nu ook goed (tot redelijk goed) te beluisteren in de steden Den Haag, Utrecht, Breda, Rotterdam.

Hierboven een ontvangstbericht uit september 1985, vanaf  Goeree-Overflakkee. Daar werd je blij van! ;-)

Sticker Radio Cuna Zoetermeer

Volplakken deel 2

Wat kunnen we er nu nog meer over zeggen?

Ja....  winkelcentrum Soeterweijde, de Dorpsstraat, de eerste fase van het Stadshart, sprinters (soort van Randstadrail nu, voor de jongeren onder ons), de schooltassen, viaducten en bruggen, de discotheken... alles zat in de jaren '80 lekker onder geplakt!

Wederom het zwijgen opgelegd

Oftewel, we werden weer eens "uit de lucht geplukt". 
Dit vond plaats op donderdag 2 februari 1984.
Dat zwijgen duurde overigens maar een dag. Binnen 24 uur waren we weer trouw te beluisteren in de Zoetermeerse ether, op de bekende frequentie 95.2 FM.

Het was voor de heren van de politie en de Radio Controledienst een kort dagje werken: Radio Cuna en Groeistad Radio zaten een paar straten van elkaar vandaan.

Medewerkers van Radio Cuna Zoetermeer begin jaren 80

Team Radio Cuna 1983

Nostalgische foto uit begin jaren 80.
Het was de "eerste fase" van Radio Cuna, in een periode dat er nog live werd uitgezonden. Betreffende foto is gemaakt vlakbij het huis van één van de DJ's, op het Vegelinsbos in Zoetermeer. Vanaf de zolderkamer werd Zoetermeer voorzien van toffe radioprogramma's.

Staand van Links naar rechts: Kenneth, Adri, Reinie, Richard, Andre en Peter.
Zittend van links naar rechts: Ben, Patrick, Kees, Elvira, Hans en Raoul

Ontvangstrapporten

Radio Cuna met een Q rekenen we ook goed!
Hierboven een ontvangstbericht van 2 december 1983.
We waren toen prima te beluisteren in Oosterhout, Noord-Brabant.

RCD (Radio Controle Dienst en politie Zoetermeer ontketenden halverege de jaren 80 een kesenjacht op Cuna Radio en Groeistad

Het Haasje, voor de zoveelste keer

De laatste jaren ging het er steeds wilder aan toe.
In de eerste maand van 1986 werden Radio Cuna en Groeistad Radio Zoetermeer in totaal 5 keer (!!) uit de lucht gehaald door de opsporingsinstanties.

Het duurde nog wel iets meer dan een jaar, maar dit werd het begin van het einde voor beide Zoetermeerse radiostations.

Radio Cuna Zoetereer in de media

Radio Cuna in 't nieuws

Radio Cuna in de Zoetermeerse krant.
Dit interview werd geplaatst in het Streekblad op woensdag 31 augustus 1983.

Ontvangstrapporten

Hierboven een ontvangstbericht uit het Free Radio Magazine januari 1985, vanuit een Rotterdamse woonkamer. Niet slecht!


Volplakken deel 3

Blijkbaar was er in de jaren 80 een dringende behoefte om geheel Zoetermeer vol te kleven, dus de derde (en laatste) sticker werd gemaakt.
Deze is bijna identiek aan de eerder getoonde versie, maar heeft toch een aantal kleine verschillen.

Wat is een Cuna?

Hoe kom je aan de naam Cuna? En wat is een Cuna?

Dat was het eerste wat ik vroeg tijdens mijn eerste ontmoeting met de oprichter van dit radiostation (Kees van der Linden).
Even "googlen" was er immers toen nog niet bij.

Kees zijn voorgaande radiocreaties waren in eerste instantie Radio Buytenwegh, en hierna Radio Ferro genoemd.
Toen het idee ontstond om het radiostation te gaan professionaliseren, werd ook een nieuwe naam bedacht: Radio Cuna Zoetermeer.
Maar hoe kom je daar dan aan?

De naam Cuna was destijds direct te linken aan het merk Cuna
Cuna was een bekend Nederlands bedrijf, en producent van o.a. 27MC-bakkies, voedingen, politiescanners, radardetectors, etc. 
De firma Cuna leverde direct aan particulieren, en had hun winkel in Schiedam.

Kees had een politiescanner van Cuna... en vond de naam tof!

Voila, Radio Cuna was geboren.


De onderneming Cuna bestond uiteindelijk nog tot 2016, maar toen onder de naam CUNACC.

Ontvangstrapporten

Hierboven een ontvangstbericht uit het Free Radio Magazine augustus 1985, vanuit Leiden. 
Ik weet niet precies op welke locatie de zender van Cuna toen stond, maar dat had pietsie harder mogen zijn ;-)


Vooraf proberen

Voordat radiozenders, antennes, en bijbehorende apparatuur in liftmachinekamers werden geplaatst om uit te zenden, werden deze vanzelfsprekend eerst uitgetest op een andere locatie. 

Het vooraf testen moest antwoord geven op de vragen: "is het zendvermogen goed, is de geluidskwaliteit oké, stoort het niet, etc". 

Dat uittesten deden we vanzelfsprekend niet op de 95.2 FM (anders zat je de huidige zender van Radio Cuna "in de weg"), maar op een andere frequentie; veelal 102 FM. Dat was toen een vrije frequentie.

Gezien de toekomstige radiozender van Cuna dan bij iemand thuis stond, werden deze testen veelal 's nachts verricht. 
Dat verminderde de pakkans van "de uittester". 
De autoriteiten, welke waren belast met het uit de lucht halen van illegale radiozenders acteerden veelal overdag (RCD en politie Zoetermeer, afdeling Bijzondere Wetten).

Als zender en apparatuur waren aangesloten, vroeg vervolgens de uittester middels DX-rapporten, of aan andere zendamateurs, hoe e.e.a. te ontvangen was. Scheelde ook weer honderden kilometers rijden, met het ontvangst op de autoradio (om te bezien waar het signaal binnenkwam).

De zender-uittester was o.a. een medewerker van Radio Cuna uit de Zoetermeerse wijk Driemanspolder (we praten over midden jaren 80).
Hij deed dit onder de anonieme naam "Radio Neutraal Zoetermeer". 

Dat de toekomstige zender van Radio Cuna blijkbaar goed werkte, kan je zien aan bovenstaand ontvangstrapport uit Schiedam, welke is ontvangen in juni 1985 om 02:15 uur 's nachts.

De cijfers 55555 in het rapport geven weer (in het kort) dat "Radio Neutraal" zo knetterhard binnenkwam in Schiedam, dat het leek of onze radiozender naast zijn ontvanger stond. Da's leuk!

Deze zendapparatuur werd overigens door Radio Cuna in augustus 1985 in gebruik genomen vanuit de Zoetermeerse wijk Meerzicht. 

Radio Tuna 95.2 MHZ

Radio Cuna Zoetermeer, met een T is ook oké :-) 

De combinatie "95.2 FM, TUNA.... en Zoetermeer" is Radio Cuna geweest.
Dit is een ontvangstrapport van Sjaak Molenaar uit Woudrichem, september 1986.
Woudrichem is een plaatsje (net over de provinciegrens) in Noord-Brabant.